Word je bewust van het onbewuste

Merk je dat je steeds vastloopt in bepaalde situaties, of heb je de neiging altijd te hard te werken, omdat je je eigen grenzen niet kent? Lukt het je bovendien niet om deze patronen te doorbreken, hoezeer je het ook probeert en hoe graag je het ook wil? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met onbewuste patronen die je in de weg zitten. Systemisch coachen kan hierbij uitkomst bieden.

Deskundige begeleiding

Betrouwbaar, gediplomeerd & geaccrediteerd

Effectief en bevrijdend

Actief en doelgericht aan de slag met bewezen methodes en tools

Gratis terugvalpreventie

Behoud het positieve effect, ook weken of maanden na je traject

Wat is systemisch coachen?

We leven allemaal in systemen (groepen), zoals je gezin, familie, cultuur, religie, werk, vrienden en school. Elk systeem heeft zijn eigen onderstroom en (ongeschreven) regels. Je herkent vast wel dat je rol of gedrag in elk systeem net iets anders is.

Bert Hellinger, de grondlegger van systemisch werken, gaat ervan uit dat veel (onbewuste) overtuigingen, patronen en gedrag zijn ontstaan in de systemen waarin we zijn opgegroeid, leven en werken. Dit geldt voor zowel beperkende als helpende patronen. Vaak zijn deze patronen uit loyaliteit meegenomen. Dit werkt op een onbewust niveau. Je beseft zelf vaak niet waarom je dingen doet die je belemmeren, terwijl je het juist bewust niét meer op deze manier wilt doen.

Bij systemisch coachen benaderen we je vraag heel anders dan bij klassiek coachen. We kijken niet naar jou als persoon, maar naar jou als onderdeel van een systeem (groep), waardoor je heel andere inzichten krijgt. Die geven je eindelijk de lucht en ruimte die je nodig hebt om te veranderen wat je zo graag wil veranderen.

Waarom systemisch coachen?

Patronen, terugkerend gedrag of emoties kunnen heel hardnekkig zijn. Ook al doe je heel veel moeite, het lukt maar niet om het te veranderen. En dat komt je zelfvertrouwen niet ten goede.

‘Ont-schuldigen’ is een belangrijke term bij systemisch coachen. Vaak voelen we ons onterecht schuldig of zwak en we schamen ons, omdat we steeds in dezelfde valkuil lopen. Dit terwijl het om een patroon kan gaan dat in een eerder of ander systeem is ontstaan. Je bent dus misschien wel heel hard aan het werk voor iets wat in het verleden is ontstaan en bij jou terecht is gekomen. Buiten je schuld, op onbewust niveau.

Met oplossingsgericht coachen komen we vaak heel ver, maar hoe fijn is het als we die onbereikbare, onderliggende oorzaak ook kunnen duiden zonder langdurige trajecten of diepgravende therapie?

Systemisch coachen ervaar ik als een bijzonder waardevolle coachmethode die helpt om onbewuste patronen zichtbaar te maken. Met een paar sessies kunnen we al veel bereiken.

Hoe werkt het?

Samen brengen we de systemen rond je vraag in beeld. Vanuit je vraag zoomen we uit naar je huidige systeem, het systeem van het gezin waarin je bent opgegroeid en het systeem van de voorgaande generatie. Zonder oordeel neem ik waar en handel ik naar datgene wat zich aandient in het gesprek. Zie het als spoorzoeken naar de werkelijke oorsprong van dit gedrag. Vaak wordt gedrag van generatie op generatie meegenomen, maar ook in organisatiesystemen merken we dat gedrag en patronen meegenomen worden. De inzichten die het oplevert geven eindelijk ruimte voor de verandering die je zo graag wil bewerkstelligen. Het effect is vergelijkbaar met dat van een (familie)opstelling.

Een aantal voorbeelden van onbewuste patronen:

  • Soms heb je het gevoel dat je niet je eigen leven leeft
  • Je vervalt steeds in bepaald gedrag dat je niet kunt verklaren
  • Je hebt een te groot verantwoordelijkheidsgevoel
  • Je staat altijd klaar voor anderen, maar komt niet op voor jezelf
  • Je vindt dat je alles zelf moet oplossen
  • Je komt niet tot je recht bij je nieuwe werkgever, collega of iemand anders

Interesse?

We kunnen systemisch coachen inzetten tijdens een coachtraject als blijkt dat dat voor jou het verschil kan maken. Heb je een vraag en wil je weten of systemische coaching hierbij past? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dan kijken we samen of dit de juiste weg is.