Coaching tijdens de overgang

Ben je vrouw tussen de 40 en 60 en zit je niet lekker in je vel?  Functioneer je niet meer zoals gewend terwijl je nog midden in het leven staat?  Dan is de kans groot dat je last hebt van overgangsklachten en in de overgang zit.
Naast de lichamelijke veranderingen is de overgang ook een fase van mentale, sociale en emotionele veranderingen.
Het is ook een periode van de balans opmaken. Wat voel je? Wat vind je écht belangrijk? En hoe ga je verder?

Als vrouw weet ik hoeveel impact de overgang kan hebben. Als coach kan ik je helpen om antwoord op deze vragen te vinden.

 

Wist je dat:

  • We ruim 200 jaar geleden niet oud genoeg werden waardoor de overgang toen niet of nauwelijks voorkwam?
  • We tegenwoordig zelfs een groot deel van ons leven en carrière doorbrengen in de (post) menopauze fase?
  •  Dat op dit moment 1.4 miljoen werkende vrouwen in de leeftijdsfase van de overgang zitten?
  • 85% Van de vrouwen er, in meer of mindere mate, last van heeft.
  • Overgangsklachten vaak worden verward met een burn-out of depressie? En dat ruim 70% van de mensen met de diagnose SOLK (Somatisch Onverklaarbaar Lichamelijke Klachten) vrouw is? Simpelweg omdat met het niet weet.

Hoog tijd dus dat hiervoor meer aandacht komt. En daar wil ik mijn steentje aan bijdragen!

Deskundige begeleiding

Betrouwbaar, gediplomeerd & geaccrediteerd

Effectief en bevrijdend

Actief en doelgericht aan de slag met bewezen methodes en tools

Gratis terugvalpreventie

Behoud het positieve effect, ook weken of maanden na je traject

Coaching als ondersteuning bij de overgang

De overgang is hard werken voor lichaam én geest en kan soms heel eenzaam voelen. Het is ook een goed moment om terug te kijken naar hoe je dingen hebt gedaan en hoe je dingen mogelijk anders wilt gaan doen. Veel vrouwen komen er sterker en met meer zelfvertrouwen uit. Hier kan coaching je goed bij ondersteunen en ik wil jou graag verder helpen.

Als coach combineer ik mijn kennis met mijn eigen ervaringen om je te begeleiden. We gaan op onderzoek naar wie je bent, waar je vandaan komt en wat je kunt doen om je beter te voelen. Vervolgens kijken we naar je doelen en wat je al in huis hebt om deze te bereiken. Het kan zijn dat er oud zeer opgeruimd moet worden of dat overtuigingen die je altijd overeind hebben gehouden, nu over hun houdbaarheid heen zijn. Vervolgens gaan we samen aan de slag om je doelen te bereiken.

Mijn verhaal

Ik heb zelf ervaren hoe ingrijpend de overgang kan zijn. Jarenlang had ik last van opvliegers, was ik moe, opgejaagd en geïrriteerd en had ik moeite met mijn concentratie. Al die jaren dacht ik dat het aan mij lag. Ik schaamde me voor mijn ‘zwakheid’ en vergeleek mijn eigen worsteling met vrouwen die amper klachten leken te hebben. Pas na 8 jaar besloot ik om hulp te vragen. En zelfs daarna duurde het nog heel lang voordat ik, via het ziekenhuis, bij een overgangsconsulente terecht kwam.

De schaamte en onwetendheid die ik heb gevoeld, herken ik bij veel vrouwen. We willen ons niet aanstellen, denken dat het aan ons ligt en laten vooral aan niemand merken dat het niet goed gaat. Het frustreert me dat er zo weinig bekend is over de mentale klachten. Maar ook dat er zo weinig draagvlak lijkt te zijn voor vrouwen in deze fase.  Dat je klachten hebt, is al vervelend genoeg. Maar je wil wel een juiste diagnose en behandeling.

Meer aandacht voor de overgang

Gelukkig is er steeds meer aandacht voor de invloed van hormonen tijdens de overgang. Tegenwoordig zijn er overgangsconsulenten. Dit zijn gespecialiseerde verpleegkundigen die professionele ondersteuning bieden. Zij weten o.a. alles van hormonen en behandelmogelijkheden en werken vaak samen met huisartsen en gynaecologen. Heb je veel last van overgangsklachten? De kans is groot dat je al een eind komt met hulp van een overgangsconsulente. Op deze website vind je een overgangsconsulente bij jou in de buurt.

Toch is er nog een lange weg te gaan, want er is meer aandacht nodig voor de impact op onze mentale gezondheid. Vrouwen worden nog veel te vaak naar huis gestuurd met een foute diagnose en behandeling.

Ben je een vrouw, tussen de 40 en 60 jaar en wil je onderzoeken van welke overgangsklachten je last hebt? Vul dan de The Green Climacteric Scale in. Deze vragenlijst met overgangssymptomen wordt wereldwijd gebruikt om overgangsklachten in kaart te brengen.

 

Maak vrijblijvend kennis

Voor de een is de overgang kort en probleemloos, voor de ander kan het jaren duren.

Weet dat je niet zwak, overspannen, dement, depressief bent. Het komt goed, al voelt dat nu misschien anders. Het is een levensfase, zoals de pubertijd of moederschap. Leuker kan ik deze fase niet maken, maar hopelijk wel wat makkelijker! Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking.